Berna Haliloğlu

Arama

İçeriğe git

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?



Adet düzensizliği tedavisinde ilk olarak hastanın kanamasını durduracak tedaviler uygulanır ve daha sonrasında kanamanın tekrarını engelleyecek tedavilere geçilir.

İlk tedavi

Hastada eğer gebeliğe bağlı bir aşırı kanama (düşük) varsa acil kürtaj yapılmalıdır. Eğer myom veya polip gibi bir hastalık saptanırsa en kısa sürede cerrahi olarak müdahale edilmelidir.

Eğer hastada hormonsal bir nedene bağlı (en sık yumurtlama bozukluğu) kanama varsa, o zaman östrojen ve/veya progesteron hormonu verilerek kanama durdurulmaya çalışılır. Fakat bazı durumlarda örneğin 20 günden uzun süren kanamalar ve 35 yaş üzeri hastalarda, hem tanı hem de tedavi amaçlı kürtaj yapılması zorunludur.

Bu arada hastanın kan kaybı ciddi seviyelerde ise kan takılması gerekebilir. Kanama durdurulduktan sonra demir içeren kan ilaçları verilerek kansızlık tedavisi sürdürülür.

İdame tedavi

Hormonsal nedenlere bağlı kanamalarda ilk tedaviden sonra, genellikle doğum kontrol hapları veya adet düzenleyici ilaçlarla tedaviye devam edilmelidir.

Eğer myom veya polip gibi bir neden saptandıysa, hastalığın bölgesine bağlı olarak tedavi yapılmalıdır. Polipler genellikle histeroskopi ile tedavi edilir. Myomlar ise yerine göre laparoskopik veya histeroskopik olarak çıkarılabilir. Bazı durumlarda rahimin alınması gerekebilir, bu işlem de laparoskopik veya açık ameliyatla yapılabilir.

Bunların dışında adet kanamasının miktarı fazla olan ve ilaçla tedavi edilmesi güç hastalarda, “levonorgestrel içeren spiral” dediğimiz “hormonlu spiral” takılabilir. Bu sistem hem doğum kontrolünü sağlamakta hem de adet kanama miktarını oldukça azaltarak rahim alınmasına gerek kalmadan tedaviyi sağlayabilir.


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön