Berna Haliloğlu

Arama

İçeriğe git

Gebelikte Beslenme ve Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?


Gebelikte dengeli bir beslenme haricinde demir, folik asit, kalsiyum ve çinko gibi özel ihtiyaçlar da karşılanmalıdır. Normal kalori ihtiyacının gebelikte 300 kcal/gün arttığı göz önüne alınmalıdır.
Tekil gebeliklerde 11.5-16 kg kilo alımı önerilmektedir. Gebelik öncesinde kilosu düşük olan kadınlarda daha fazla kilo alınması önerilirken, obez kadınlarda sadece 7-11.5 kilo alınması yeterlidir. Fazla kilo almak bebeğin de kilolu olmasına yol açabilmekte, tam tersine gebelikte yeterince kilo alınmaması da bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına yol açmaktadır.

Kalsiyum alımı özellikle gebeliğin son aylarında ve emzirme döneminde 1.5 gr/gün’ kadar çıkarılmalıdır. Demir eksikliğini önlemek için, ilk 3 aydan sonra 30 mg/gün demir takviyesi yapılmalıdır. Eğer önceden demir eksikliği anemisi varsa, bu doz 60-120 mg/gün’e çıkarılmalıdır.

Gebelikte vitamin ve mineral desteği içeren ilaçlar sıklıkla verilmesine rağmen, bu ilaçlar yeterli besin alınmasının yerini tutamazlar. Folik asit 0.4 mg/gün dozunda gebeliğin ilk 3 ayında verilmelidir. Folik asitin bebeğin sinir sistemi gelişimi için şart olduğu bilinmektedir ve daha önceki gebeliğinde böyle bir hikayesi olan anne adaylarında bu doz 4 mg/gün’ çıkarılmalıdır. Mümkünse folik asit desteği gebelik öncesinde 1-3 ay dahil kullanılmalıdır. Vitamin B12 desteği ise vejetaryan kadınlarda ve daha öncesinde megaloblastik anemi hastalığı olanlarda verilmelidir.



İçeriğe geri dön | Ana menuya dön