Berna Haliloğlu

Arama

İçeriğe git

Lohusalık Döneminde Nelere Dikkat Etmeliyim?




Lohusalık dönemi, yaklaşık 6-12 hafta sürmektedir ve gebelik boyunca oluşan tüm değişiklikler bu sürede geriye dönmektedir. Bu dönemde özellikle dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Doğumdan hemen sonra erken ayağa kalkmak özellikle rahmin eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar, annenin kendini daha iyi hissetmesini sağlar ve doğum sonrasında oluşabilecek damar tıkanıklığı olasılığını azaltır. Tıbben ve fiziksel olarak güvenli olunduğunda, egzersizlere başlanabilir.

Cinsel ilişki, genellikle doğum sonrası kanama bitene kadar ertelenmelidir. Kadınların %20’si doğum sonrası 3 ay ilişkide isteksizlik hissetmektedir, hatta %20 kadın hiç ilişkiye girmek istemediğini ifade etmektedir. Fakat normal seksüel cevap ortalama 12 haftada geri döner. Emzirme döneminde ayrıca dolaşımdaki östrojen seviyesi düşmekte ve vajinada kuruluk olabilmektedir ki bu da ilişkiden kaçınma sebeplerinden biridir. Ancak kayganlaştırıcı kremler bu sorunu çözmeye yardımcı olacaktır.

Diyet açısından emzirme dönemi boyunca kalsiyum ve vitamin desteği sürdürülmelidir. Bu dönemde 2600-2800 kcal’den fazla kaloriye ihtiyaç duyulmaz. Dolayısıyla özellikle süt üretimini arttırması için şeker içeren gıdaların fazla tüketimi annenin fazla kilolarını vermesinde sorun yaşamasına neden olacaktır. Bunun yerine sadece bol su tüketilmesi hem süt üretimini arttıracak hem de vücutta gebelik boyunca biriken ödemin çözülmesini sağlayacaktır.

Epizyotomi ve perine bakımı, normal doğum sonrasında özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Doğumdan hemen sonra yapılan soğuk uygulama, ödemi ve ağrıyı almaktadır. Bunun dışında idrar yapma ve dışkılama sonrası perine antiseptik sıvılarla yıkanmalı ve temiz tutulmalıdır.

Duygusal olarak, normal doğum yapan kadında öncelikle büyük bir rahatlama hissi oluşur. Bebeğe dokunmak ve emzirmek, anne-bebek bağını daha da güçlendirir. Ancak bazı anneler tersine bebekten uzaklaşmak isteyebilirler. Bu durum, doğum sonrası %60-70 kadında görülen hafif ve geçici “annelik hüznü”nden daha ağır depresyon ve lohusalık psikozuna kadar değişebilir. Annelik hüznü, genellikle bağırma, huzursuzluk, yetersizlik hissi, uykusuzluk ve ağlama nöbetleri ile karakterizedir. Bu durum ortalama 10 gün sürmektedir. Eğer daha uzun sürerse psikolojik destek almak faydalı olacaktır.

Doğumdan 4-6 hafta sonra anne tekrar görülmeli ve kontrol muayenesi yapılmalıdır. Emzirme sorgulanmalı, gerekli durumlarda kan sayımı tekrarlanmalı ve smear (simir) testi yapılmalıdır. Ayrıca doğum kontrol yöntemleri açısından bilgilendirme de yapılmalıdır.


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön