Berna Haliloğlu

Arama

İçeriğe git

Normal Doğum Sürecinde Neler Yaşayacağım?



Doğumun başladığını belirten işaretlerle (nişan gelmesi, düzenli sancılar veya suyunuzun gelmesi) karşılaştığınızda, hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Hastaneye gitmeden önce mümkünse bir şey yiyip içmeyiniz. Çünkü acil bir sezeryan gerektiğinde anestezi almanız gerekebileceğinden midenizin boş olması gerekmektedir.

Hastaneye giderken sancılar gelmeye devam edecektir. Bu sırada lütfen yavaş ve derin nefes alıp vermeye dikkat ediniz. Hastaneye geldiğinizde, vajinal olarak muayene edileceksiniz. Bunun tek istisnası, kanamalı gebeliklerdir. Bu durumlarda önce ultrasonla bebeğin eşinin durumu kontrol edilmelidir. Muayenede rahim ağzında açıklık olup olmadığı, varsa ne kadar açıldığı ve bebeğin başının hangi seviyede olduğu değerlendirilecektir. Daha sonra ultrason ile bebeğin suyu, kilosu ve pozisyonuna bakılır. Ayrıca doğum eylemi sırasında fetal monitörizasyon (NST) testi yapılarak ağrıların sıklığı ve bebeğin kalp atışları değerlendirilecektir.

Doğum eyleminin başında lavman yapılarak barsakların boşaltılması ve böylece bebeğin daha kolay doğum kanalında ilerlemesi sağlanır. Ayrıca kan grubu, kan sayımı, idrar testi ve seroloji testleri için kan ve idrar tahlilleri istenecektir. Belli aralıklarla tansiyon ölçümleriniz de yapılacaktır.

Doğum sabır gerektiren bir süreçtir. İlk doğumu olan veya daha önce doğum yapmış hastalarda süreç farklı işleyebilmektedir. Her kadının ağrı eşiği farklı olduğundan bazı gebeler çok az ağrı hissederken, diğerleri aşırı ağrı hissedebilir. Ayrıca gebenin normal vajinal doğum için istekli ve doktoruyla sürekli iletişim halinde olması gerekmektedir.




İçeriğe geri dön | Ana menuya dön